ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ



Τρόποι για να αγαπήσουν τα παιδιά μας το φαγητό

Οι διατροφικές συνήθειες του ατόμου διαμορφώνονται από μικρή ηλικία. Τα βιώματα και οι εμπειρίες που αποκτούν τα παιδιά σε βρεφική και νηπιακή ηλικία παρατηρώντας τη διατροφική συμπεριφορά των γονιών τους είναι καθοριστικός παράγοντας για την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών.
 Η οικογένεια είναι αυτή που θα παίξει τον πιο ισχυρό ρόλο στην διαμόρφωση της διατροφικής συμπεριφοράς των νεότερων μελών. Έρευνες δείχνουν πως όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο μεγαλύτερη φαίνεται να είναι η επιρροή των γονέων.



Παρακάτω θα δούμε τρόπους οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να γίνουμε το σωστό πρότυπο στα παιδιά μας αλλά και θα κάνουν αυτά να αγαπήσουν το φαγητό.

  • Επιλέγετε να καταναλώνετε 3-5 μερίδες φρούτων την ημέρα, μπροστά στα παιδιά σας. Αυτή η εικόνα θα αποτυπωθεί στο μυαλό των παιδιών και γρήγορα θα την μιμηθούν.
  • Φροντίζετε να υπάρχει πάντα σαλάτα με ποικιλία λαχανικών στο τραπέζι με κάθε γεύμα. Τα παιδιά θα ανταποκριθούν στην εικόνα της και θα τη συνδυάσουν με κάθε φαγητό.
  • Προσθέστε στα ζυμαρικά και στις σούπες ψιλοκομμένα λαχανικά. Θα προσφέρουν γεύση και  βιταμίνες ενώ δεν θα είναι εμφανή και τα παιδιά θα τα καταναλώσουν χωρίς παράπονα.
  • Αφιερώστε χρόνο ώστε να δημιουργήσετε όμορφα πιάτα, ‘ζωγραφίζοντας’ τρόφιμα με υγιεινές επιλογές. Χρησιμοποιείστε πολύχρωμα λαχανικά, ψωμάκια ολικής και τυράκια με χαμηλά λιπαρά για να φτιάξετε σάντουιτς με τη μορφή από τα αγαπημένα ζωάκια των παιδιών σας ή το αγαπημένος τους αντικείμενο (π.χ. μπάλα, αυτοκινητάκι)
  • Φτιάξτε παρέα με το παιδί σας κουλουράκια με νιφάδες βρώμης ή αφήστε το να σας βοηθήσει στην παρασκευή του φαγητού που δεν συμπαθεί ιδιαίτερα όπως τα όσπρια. Ετοιμάστε το φαγητό σε μία εύκολη παραλλαγή και δώστε το όνομα του παιδιού σας. π.χ. Η σαλάτα με φακές θα ονομαστεί η Σαλάτα της Μαρίας! Δείξτε στο παιδί σας ότι σας άρεσε η σαλάτα που έφτιαξε και αυτό θα είναι η αρχή για να αγαπήσει τα  ‘δικά του’ όσπρια!
  • Απομακρύνεται το παιδί σας από την τηλεόραση, τα video games και τα παιχνίδια του κατά τη διάρκεια του φαγητού. Είναι καλό να συνδυάζει το παιδί την ώρα του φαγητού με το τραπέζι της κουζίνας και όχι με τον καναπέ και την τηλεόραση.
  • Αφήστε το παιδί να ρωτάει για το κάθε τρόφιμο και δώστε του απαντήσεις που μπορεί να είναι κατανοητές για την ηλικία του.
  • Αγοράστε στα παιδιά παραμύθια που προάγουν την υγιεινή διατροφή και την φυσική άσκηση.
  • Αγοράστε υγιεινά snacks ώστε το παιδί να έχει υγιεινές επιλογές.
  • Κάντε τα ψώνια της εβδομάδας μαζί με τα παιδιά σας αυτά θα το δουν σαν βόλτα. Τα οπωροπωλεία, τα ιχθυοπωλεία είναι χώροι που μπορούν να προσφέρουν γνώσεις στα παιδιά. Θα διασκεδάσουν και θα αναπτύξουν ενδιαφέρον για θέματα υγιεινής διατροφής.
  • Διακοσμήστε το χώρο τους με κολάζ από τα τρόφιμα που τρώει κάθε ζώο, δώστε τους τη διατροφική πυραμίδα να την ζωγραφίσουν και εξηγήστε τους το ρόλο της.



Γίνεται το σωστό πρότυπο για τα παιδιά σας. Μην ξεχνάτε να τα επαινείτε με φράσεις όπως ΄Είμαι τόσο περήφανη που κάνεις σωστές και υγιεινές επιλογές με τρόφιμα που θα σε κάνουν εξυπνότερο και δυνατότερο’ ή ‘Με το φρούτο που έφαγες σίγουρα θα κερδίσεις πιο εύκολα στον αγώνα ποδοσφαίρου’
Μάθετε στα παιδιά σας να σέβονται και να αγαπάνε το φαγητό.

Γιαννιώτη Θ. Πωλίνα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


0 comments:

Post a Comment