ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΈρωτας και Διατροφή


Ανήμερα της γιορτής του έρωτα ή αλλιώς της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου πολλά είναι τα ερωτήματα που μας απασχολούν σχετικά με τον έρωτα και τη σχέση του με τη διατροφή.

Περνάει τελικά ο έρωτας από το στομάχι;  Υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν τις αποδόσεις μας στον έρωτα; Τι ρόλο παίζει η σοκολάτα;
Ειδικά μενού στήνονται για αυτήν την ημέρα με κυρίαρχο τα θαλασσινά και επιδόρπιο πάντα τη σοκολάτα. Ας δούμε παρακάτω πως σχετίζονται όλα αυτά με τη διατροφή μας και εν τέλει τι να επιλέξετε εσείς αυτήν την ημέρα. Ας ξεκινήσουμε με τις αφροδισιακές τροφές που κάνουν την εμφάνισή τους αιώνες μακριά, από τα χρόνια των Αρχαίων πολιτισμών οι οποίοι φρόντιζαν τελετουργικά το φαγητό τους και έδιναν ιδιαίτερη προσοχή ώστε αυτό να ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις τους. Με το πέρασμα των χρόνων ολοένα και περισσότερο μιλάνε για αυτά τα τρόφιμα και τις ιδιότητές τους χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται με μεγάλο αριθμό επιστημονικών ερευνών οι μαγικές, κάποιες φορές, ιδιότητές αυτών.

Βασική θέση σε αυτήν την κατηγορία κατέχουν τα Θαλασσινά και κυρίως τα οστρακοειδή, στρείδια, μύδια, είναι τροφές πλούσιες σε αμινοξέα, σελήνιο και ψευδάργυρο ο οποίος ενισχύει την αντρική γονιμότητα.  Τα στρείδια και τα μύδια φαίνεται να συμβάλλουν στην αύξηση της λίμπιντο, αυξάνοντας την ερωτική επιθυμία.

Στην κατηγορία περί αύξησης της ερωτικής επιθυμίας ανήκει και η αγαπημένη σε όλους Σοκολάτα, η οποία στην ‘μαύρη’ εκδοχή της (σοκολάτα υγείας η οποία περιέχει περισσότερο κακάο) περιέχει μεγάλο αριθμό φλαβονοειδών τα οποία διαθέτουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ συμβάλλουν στην καλή λειτουργία και υγεία του αγγειακού-κυκλοφοριακού μας συστήματος. Ενώ συστατικά της όπως η φαινυλαιθυλαμίνη  συμβάλει στην απελευθέρωση ορμονών που σχετίζονται με την ευχαρίστηση.

Τα γεύματα συνηθίζεται αυτήν την μέρα, να συνοδεύουν Αφρώδη οίνοι. Το αλκοόλ θα παραδεχτούμε πως έχει την ικανότητα να αναστέλλει τις συστολές και να μας χαλαρώνει, όταν αυτό βέβαια καταναλώνεται με μέτρο. Συνεπώς θα δεχτούμε πως η χαλάρωση που προκαλεί μπορεί να επηρεάσει θετικά την ερωτική μας διάθεση. Ωστόσο 2 ποτηράκια φαίνεται να είναι αρκετά, αφού η αυξημένη κατανάλωση δείχνει να μειώνει την ερωτική απόδοση των αντρών.

Στην μαγική κατηγορία των ερωτικών τροφών θα βρείτε μεγάλη λίστα που περιέχει ξηρούς καρπούς, αβοκάντο, μέλι,  σύκα, μάνγκο και άλλα πολλά τρόφιμα. Παραπάνω κάναμε μία αναφορά σε τρεις κατηγορίες που συνήθως είναι στημένα τα σημερινά μενού.

Αξίζει να τονιστεί και να γίνει κατανοητό πως καμία τροφή, δεν είναι δυνατή από μόνη της να αυξήσει την ερωτική σας διάθεση και τις αποδόσεις σας. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως ο οργανισμός χρειάζεται καθημερινά ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, καλή φυσική κατάσταση και επαρκή ύπνο ώστε να επηρεάζεται θετικά η ερωτική του διάθεση. Μία μέρα του χρόνου ό,τι και να φάτε όσο και να προσέξετε δεν θα τα καταφέρετε να αλλάξετε την υπάρχουσα κατάσταση.

 Ωστόσο σήμερα, μαγειρέψτε στον αγαπημένο σας ή πηγαίνετε την κοπέλα σας για ένα όμορφο δείπνο, απολαύστε τα θαλασσινά πιάτα και ευχηθείτε με ένα ποτήρι αφρώδη οίνο να είναι γλυκές οι στιγμές σας όσο το επιδόρπιο σοκολάτας που φάγατε.

Ο έρωτας μπορεί και να περνάει από το στομάχι!

Γιαννιώτη Θ. Πωλίνα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Email επικοινωνίας: g.pwlina@yahoo.gr


0 comments:

Post a Comment