ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙΤρεις Διατροφικοί Μύθοι

  1. Τα ενδιάμεσα snacks προσθέτουν βάρος.
Ένα μεγάλο διατροφικό λάθος. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που φοβούνται να καταναλώσουν τα προτεινόμενα πέντε γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας με φόβο ότι τα ενδιάμεσα (υγιεινά) snacks είναι περιττά και θα τους προσθέσουν μόνο επιπλέον θερμίδες και άρα θα αυξήσουν το βάρος τους. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως τα ενδιάμεσα αυτά γεύματα θα προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό και θρεπτικά συστατικά τη στιγμή που τα χρειάζεται. Ενώ παράλληλα θα τον βοηθήσουν στο αμέσως επόμενο γεύμα να είναι συγκρατημένος και να μην καταναλώσει περισσότερη ποσότητα από αυτή που έχει ανάγκη. Η παρατεταμένη νηστεία μόνο θετική δεν είναι για τον οργανισμό που συνεχώς χρειάζεται ενέργεια για να αντεπεξέλθει στις λειτουργίες του. Γι αυτό λοιπόν, εντάξτε στο πρόγραμμά σας το δεκατιανό και το απογευματινό snack, επιλέξτε ανάμεσα σε φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών, δροσερές φρουτοσαλάτες κ ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  1. Ο χυμός λεμονιού λειτουργεί ως λιποδιαλύτης.
Άλλος ένας μύθος που θέλει τον χυμό λεμονιού, τον ανανά, τον λιναρόσπορο και άλλα τρόφιμα , να λειτουργούν ως λιποδιαλύτες. Προωθούνται ως τροφές που θα κάψουν το περιττό λίπος. Είναι σημαντικό να κατανοήσει ο καθένας μας, πως δεν υπάρχουν τέτοιου είδους μαγικά τρόφιμα. Το λίπος θα χαθεί μόνο με την σωματική άσκηση συνδυασμένη με ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο σχεδιασμένο και προσαρμοσμένο στις ατομικές απαιτήσεις του κάθε οργανισμού. Είναι ουτοπικό να στηρίζεσαι στην κατανάλωση μίας τροφής με την προσδοκία να χάσεις το περιττό σου λίπος. Συνδύασε σωστή διατροφή και άσκηση και μόνο  τότε θα δεις το λίπος να μειώνεται.


  1.  Τρώω ψωμί ολικής άλεσης που δεν παχαίνει.
Άλλος ένας μύθος που έχουν πλάσει πολύ στο μυαλό τους και δικαιολογούν έτσι την αυξημένη κατανάλωση ψωμιού. Φυσικά και το ψωμί ολικής άλεσης παχαίνει σχεδόν όσο και το λευκό ψωμί. Προτείνεται η κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης (100% ολικής) όχι για τη θερμιδική του προσφορά στον οργανισμό αλλά γιατί το ψωμί αυτής της κατηγορίας είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά των δημητριακών του σιταριού. Ευεργετικό για την υγεία του ανθρώπου αφού το ψωμί αυτό είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Β6, φολικό οξύ, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β1και  Β2. Αποτελεί ένα εύγευστο και πολύ θρεπτικό τρόφιμο που μας κρατάει περισσότερο χορτάτους λόγω των σύνθετων υδατανθράκων . Απολαύστε το λοιπόν με μέτρο, όχι γιατί παχαίνει λιγότερο αλλά γιατί μας βοηθάει περισσότερο.Γιαννιώτη Θ. Πωλίνα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


0 comments:

Post a Comment