ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ (Παγκόσμια Μέρα Υγείας)Η 7η του Απρίλη έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Μέρα Υγείας. Η επιλογή της ημερομηνίας δεν έγινε τυχαία, αφού ανήκει στην ημερομηνία ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).  Για φέτος η ημέρα αυτή, είναι αφιερωμένη στα νοσήματα που μεταδίδονται από διαβιβαστές (κουνούπια, σκνίπες, τσιμπούρια κ.α.).  Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υγεία είναι ‘η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας’.

Εύκολα κατανοούμε πως η υγείας μας επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όχι μόνο ιατρικούς αλλά και οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, επαγγελματικούς, θρησκευτικούς, παράγοντες τρόπου ζωής κ.α. 

Αναμφισβήτητα η υγεία μας, σωματική, ψυχική και πνευματική, επηρεάζεται άμεσα από την διατροφή μας. Η υγεία αποτελεί κινητήριο δύναμη για να υιοθετήσει το άτομο έναν υγιεινό τρόπο διατροφής.

Έρευνες έχουν δείξει πως τα άτομα που είχαν ως κίνητρο την υγεία τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα διατροφής και να το φτάσουν στο τέλος του, αγγίζοντας τον επιθυμητό στόχο-βάρος.

Η διατροφή μπορεί να δράσει προληπτικά στην εμφάνιση ασθενειών όσο και στην καλή ψυχική υγεία του ατόμου. Ενώ γίνεται ισχυρός σύμμαχος στην πορεία κάθε νόσου βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής του ατόμου, αντιμετωπίζοντας ή επιβραδύνοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης επιπλοκών σχετιζόμενων  με την εκάστοτε ασθένεια.

Εσύ αυτό που έχεις να κάνεις, σεβόμενος την υγεία σου, είναι να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, μακριά από υπερβολές, στερήσεις και καταχρήσεις. Υιοθέτησε σωστές διατροφικές συνήθειες βασισμένες στις προσωπικές σου ανάγκες, προτιμήσεις και απαιτήσεις του οργανισμού σου.

Κάνε την Διατροφή σύμμαχο της καλής σου Υγείας!


Γιαννιώτη Θ. Πωλίνα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

0 comments:

Post a Comment