ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Ο ΥΠΝΟΣ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ



Πως επηρεάζει ο ύπνος την απώλεια βάρους


Σημαντικό κομμάτι της ζωής μας αποτελεί ο ύπνος. Κατά τη διάρκεια ενός ύπνου καλής ποιότητας και χωρίς διαταραχές ο οργανισμός ανανεώνεται και η άμυνά του ενισχύεται. Ο ύπνος αποτελεί ζωτική ανάγκη και είναι απαραίτητος για την καλή σωματική και ψυχική υγεία.
Ο ύπνος και η διατροφή αποτελούν δύο παράγοντες που ο ένας επηρεάζεται άμεσα από τον άλλο και από κοινού επηρεάζουν τον οργανισμό μας. 



Ο ύπνος επηρεάζει άμεσα την πορεία του σωματικού μας βάρους καθώς όταν ο οργανισμός δεν κοιμάται αρκετά ή παρουσιάζει κατά τη διάρκεια του ύπνου διαταραχές, τότε αντιμετωπίζει δυσκολία στην επεξεργασία της γλυκόζης, γεγονός που επηρεάζει την πορεία της ινσουλίνης, καθώς επίσης και στα επίπεδα λεπτίνης, ορμόνης που καταστέλλει την όρεξη. Άλλη ορμόνη που επηρεάζεται από την έλλειψη ύπνου είναι η αυξητική ορμόνη η οποία μειώνεται όταν το άτομο δεν κοιμάται αρκετά. Τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης αυτής έχουν συσχετιστεί με πρόσληψη υπερβολικού βάρους και εκδήλωση παχυσαρκίας.

Έρευνες έχουν δείξει πως το άτομο κάτω από συνθήκες αϋπνίας έχει την τάση να καταναλώνει περισσότερη τροφή και κυρίως τρόφιμα που δεν έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά υπερτερούν σε  θερμίδες όπως είναι τα γλυκά.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την αξία που έχει ο ύπνος στη ζωή μας και να επιδιώκουμε έναν ποιοτικό ύπνο. Η ποιότητα του οποίου επηρεάζεται και από την διατροφή του ατόμου. 

Είναι καλό να αποφεύγονται τα παρακάτω τρόφιμα-ουσίες ιδιαίτερα λίγες ώρες πριν τον ύπνο:
  • Καφεΐνη. Ουσία που συναντούμε σε μεγάλες ποσότητες στον καφέ αλλά και στο τσάι και σε σοκολάτες. Ιδιότητά της να διεγείρει τον εγκέφαλο.
  • Ξανθίνες: Ουσίες που συναντούμε στο τσάι, διεγερτική με μικρότερη ισχύ της καφεΐνης αλλά σημαντικά ισχυρή. 
  • Αλκοολούχα Ποτά: Το αλκοόλ σε μέτριες και μεγάλες ποσότητες επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο αφού μπορεί να  προκαλέσει διέγερση και αν καταναλωθεί σε υπερβολικές ποσότητες μέθη.
  • Κάπνισμα: Ο καπνός περιέχει νικοτίνη η οποία είναι διεγερτική.
  • Μαύρη σοκολάτα: Περιέχει μικρή ποσότητα καφεΐνης και μεγαλύτερη θεοβρωμίνης ουσίας που όταν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα αποτελεί διεγερτικό του μυαλού και του σώματος.
Ας κατανοήσουμε τη σημαντικότητα που έχει ο ύπνος στη ζωή μας και ας αφιερώνουμε χρόνο και προσπάθεια για να πετύχουμε έναν ποιοτικό ύπνο που θα μας χαρίσει ζωντάνια, ενεργητικότητα και θα γίνει σύμμαχός μας στη διατήρηση και στην απώλεια του βάρους μας!

Γιαννιώτη Θ. Πωλίνα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

0 comments:

Post a Comment