ΟΙΚΟΜΟΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ



Πως επηρεάζει η Οικονομική κρίση την Διατροφή μας;

Ο καιρός της ύφεσης που διανύουμε έχει συχνά ως συνέπειες το έντονο άγχος, το στρες, την ανεργία, οικονομικές και ψυχολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν την διατροφή και την υγεία μας.

Αναμφισβήτητα η διατροφή μας μπορεί να επηρεαστεί άμεσα από την οικονομική κατάσταση, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. 


Στόχος δικός μας θα πρέπει να είναι η οργάνωση του εβδομαδιαίου διαιτολογίου , με τρόπο τέτοιο ώστε οι διατροφικές μας συνήθειες να επηρεαστούν μόνο θετικά και ο οργανισμός μας να εφοδιάζεται καθημερινά με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ας δούμε συνοπτικά πως μπορούμε να δράσουμε ώστε η κρίση να μας επηρεάσει όσο το δυνατόν λιγότερο στο κομμάτι της διατροφής μας.

  • Φτιάξε την εβδομαδιαία λίστα για τα ψώνια και άσε αυτήν να σε κατευθύνει. Χώρισε σε ομάδες τα τρόφιμα που χρειάζεσαι με βάση τις πραγματικές ανάγκες της οικογένειας. Χρησιμοποιώντας τη λίστα σου και ακολουθώντας την πιστά, δεν πρόκειται να φύγεις από το σούπερ μάρκετ με τίποτα περιττό. Οι ανάγκες σου βρίσκονται σε εκείνο το χαρτί που εσύ δημιούργησες.

  • Κάνε μία έρευνα αγοράς και επωφελήσου των προσφορών που δημιουργούνται καθημερινά. Μην παρασύρεσαι ωστόσο από προσφορές και ξοδεύεις χρήματα σε πράγματα που δεν χρειάζεσαι πραγματικά.

  • Οργάνωσε το ψυγείο σου και τα ντουλάπια της κουζίνας σου σωστά, ώστε να υπάρχει πάντα πρωινό, ενδιάμεσα snack και βραδινό. Γεύματα που πολλές φορές συνηθίζαμε να καταναλώνουμε διαλέγοντάς τα από έξω. Τρώγοντας σπίτι θα εξοικονομήσεις χρήματα ενώ θα τρως σίγουρα κάτι πιο θρεπτικό από πίτσες, τυρόπιτες και γλυκά.

  • Αν έχεις κήπο, ασχολήσου με αυτόν καλλιεργώντας οικονομικά, λαχανικά, βοτάνια και φρούτα. Θα βελτιώσεις τις διατροφικές σου επιλογές, θα ενισχύσεις  τον οργανισμό με θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από αγνά προϊόντα και θα προσφέρεις στον εαυτό σου στιγμές χαλάρωσης αφού η κηπουρική συμβάλλει στην καλή μας διάθεση και στην βελτίωση της ψυχολογίας.

  • Στρέψου σε πιο φθηνά αλλά εξίσου υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα όπως είναι τα όσπρια. Θυμήσου πως για να αποδώσουν τα θρεπτικά τους συστατικά όπως την πρωτεΐνη τους θα πρέπει να τα συνοδέψεις με κάποιο αμυλούχο τρόφιμο όπως ρύζι ή πατάτες.

  • Σκέψου πως δεν έχεις καθημερινά ανάγκη το κρέας και αναρωτήσου μήπως το είχες παρακάνει τον τελευταίο καιρό. Ένταξε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα  πέρα από τα όσπρια και τα λαδερά. Το σπανακόρυζο, το μπριάμ, ο αρακάς και τα φασολάκια είναι οικονομικές επιλογές αλλά πολύ θρεπτικές που είναι απαραίτητα σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

  • Μην αποκλείεις ομάδες τροφίμων όπως το ψάρι λόγω της τιμής του. Υπάρχουν πάντα οικονομικές επιλογές όπως αυτές των μικρών ψαριών. Προτίμησε γαύρο, σαρδέλα, σκουμπρί ή μπακαλιαράκια έναντι των μεγάλων και ακριβών ψαριών.

  • Η βιομηχανία των τροφίμων έχει προχωρήσει πολύ. Μην διστάζεις αν χρειαστεί να αγοράσεις κάποιο κατεψυγμένο τρόφιμο. Εφόσον διασφαλίζεται η ποιότητα και τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής στην συσκευασία τότε μπορείς να το επιλέξεις.

  •  Τέλος για την κατηγορία των γλυκών, προτίμησε να φτιάξεις εσύ κάτι απλό, υγιεινό και οικονομικό. Ο σπιτικός κορμός είναι από τις καλύτερες επιλογές και αν συνδυαστεί με μπισκότα ολικής, ανάλατους ξηρούς καρπούς και φρούτα, θα αποτελέσει και υγιεινή επιλογή για το κολατσιό μικρών και μεγάλων.

Μην αφήνεις την κρίση να σε πανικοβάλει. Οργανώσου, ζύγισε τις ανάγκες σου, επέλεξε ελληνικά, υγιεινά προϊόντα και βγάλε μέσα από αυτήν την δοκιμασία κάτι θετικό, βελτίωσε τις διατροφικές σου συνήθειες!


Γιαννιώτη Θ. Πωλίνα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος  
  Πρώτη Δημοσίευση στο exitnews.gr στη στήλη 'ΔΙΑΤΡΟΦΗ'






0 comments:

Post a Comment