ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΙΕΣ ΔΕΡΜΑΠως επηρεάζει η Διατροφή μας το Δέρμα μας;


Η φράση ‘είμαστε ό,τι τρώμε’ φαίνεται να επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά. Οι διατροφικές μας επιλογές γενικότερα και ειδικότερα η διατροφική κατάσταση του οργανισμού μας αντανακλάται απόλυτα στην επιφάνεια του σώματός μας, στο δέρμα μας.
Ένα υγιές και λαμπερό δέρμα γεμάτο ζωντάνια, προϋποθέτει μία ισορροπημένη διατροφή χωρίς καταχρήσεις, με επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και επαρκή κατανάλωση υγρών με πρωταγωνιστή το νερό. 


Μία διατροφή με χαμηλή πρόσληψη θερμίδων ή μία διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και τρόφιμα κακής ποιότητας αποδυναμώνει τον οργανισμό  και τον καθιστά ευάλωτο σε δερματικές παθήσεις και αδυναμίες όπως είναι η ακμή, η ξηροδερμία, το θαμπό δέρμα.
Ακολούθησε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με ποικιλία τροφίμων πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες και χάρισε στον εαυτό σου ένα υγιές και λαμπερό δέρμα.

Ελλείψεις σε βιταμίνες σχετίζονται με αδυναμίες του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα μία διατροφή με χαμηλή πρόσληψη σε βιταμίνη Α έχει σαν αποτέλεσμα ένα δέρμα σκληρό. Η έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β οδηγούν σε ένα ξηρό, ευαίσθητο και με ερυθρότητα δέρμα ενώ η έλλειψη βιταμίνης C σχετίζεται με την εμφάνιση μικρών καφέ μωλώπων.  
Μειωμένη πρόσληψη φυλικού οξέους και άλλων απαραίτητων λιπαρών οξέων έχει ως συνέπεια ένα δέρμα θαμπό και στεγνό.

Εύκολα κατανοούμε πως ένα υγιές και λαμπερό δέρμα σχετίζεται με μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, που θα εφοδιάζουν τον οργανισμό με βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και θα καθιστούν πιο αργή την γήρανση του δέρματος τρέφοντάς το και ενυδατώνοντάς το σωστά.
Βάλε στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γρέιπφρουτ) , φρούτα όπως ακτινίδιο, φράουλα αλλά και σκούρα λαχανικά και πράσινες πιπεριές.
Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως είναι τα  ψάρια, το ελαιόλαδο και ξηροί καρποί. Πρόσθεσε τροφές που περιέχουν καροτενοειδή  όπως είναι τα καρότα, το πεπόνι, το βερίκοκο και η ντομάτα.

Ακολούθησε το πλάνο της Μεσογειακής Διατροφής, στήριξε τη διατροφή σου στα φρούτα, τα λαχανικά, τα πολυακόρεστα λιπαρά (ψάρια, ιχθυέλαια) απομάκρυνε τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και σε ζάχαρη και χάρισε στον εαυτό σου ένα υγιές και λαμπερό δέρμα!

Γιαννιώτη Θ. Πωλίνα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
Πρώτη Δημοσίευση στο exitnews.gr στη στήλη 'ΔΙΑΤΡΟΦΗ'


0 comments:

Post a Comment