ΘΕΡΜΙΔΕΣ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ



Αυτό πόσες θερμίδες έχει;

Είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση που δέχεται ένας διαιτολόγος στην παρέα του, στο γραφείο του, ακόμη και στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς του.
Είναι κοινώς αποδεκτό πως ο κόσμος έχει συνδυάσει το φαγητό που καταναλώνει πρώτα με το πόσες θερμίδες έχει και άρα πόσο θα παχύνει με την κατανάλωσή του και έπειτα με τα θρεπτικά συστατικά που  το κάθε τρόφιμο του προσφέρει. 



Λίγοι είναι αυτοί που θα ενδιαφερθούν για το πόσα θρεπτικά συστατικά έχει ένα προϊόν και πόσες λιπαρές ουσίες Αν εξηγήσεις σε κάποιον πως ένα απλό τοστ έχει περίπου όσες θερμίδες έχει μία μπανάνα ή δύο μεγάλα φρούτα τότε οι περισσότεροι θα επιλέξουν το τοστ και όχι τα φρούτα, αφού θα σκεφτούν θερμιδικά και όχι τι θα τους προσφέρει το κάθε τρόφιμο και τι χρειάζεται ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Είναι σημαντικό λοιπόν, να αποδεσμευτούμε από το πλαίσιο της θερμίδας, να αρχίσουμε να διαβάζουμε τη διατροφική ετικέτα κάθε τροφίμου ώστε να παίρνουμε πληροφορίες για τα θρεπτικά του συστατικά, να μη δίνουμε έμφαση πρώτα στο θερμιδικό περιεχόμενο αλλά στα λιπαρά και στα θρεπτικά συστατικά αυτού.

Να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε με βάση τις ανάγκες μας σε χρήσιμα θρεπτικά συστατικά και έπειτα στην ανάγκη μας απλά να μην παχύνουμε.
 Όλα τα τρόφιμα έχουν θερμίδες, σημασία έχει τι ακόμη έχουν!


Γιαννιώτη Θ. Πωλίνα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
Email επικοινωνίας: g.pwlina@yahoo.gr


0 comments:

Post a Comment