Κανόνες Διατροφικής συμπεριφοράς στο γιορτινό τραπέζι



Κανόνες Διατροφικής συμπεριφοράς στο γιορτινό τραπέζι

Ο Δεκέμβρης βρίσκεται λίγο πριν το τέλος του, θα φύγει παίρνοντας μαζί του μία ολόκληρη χρονιά κατά την οποία εσύ ενδεχομένως να ξεκίνησες μία, δύο, τρεις ή και περισσότερες φορές δίαιτα.

Λίγο πριν γράψεις το γράμμα σου στον Άγιο Βασίλη και παραπονεθείς για τα κιλά που δεν έχασες ή του ζητήσεις να μην πάρεις επιπλέον κιλά στο γιορτινό τραπέζι, διάβασε τις παρακάτω συμβουλές που θα γίνουν σύμμαχός σου στη διατήρηση του βάρους σου μέσα στις γιορτές. 


Για πολλούς ανθρώπους είναι δύσκολος ο έλεγχος του βάρους τους κατά τη διάρκεια των γιορτών καθώς είναι δύσκολο να ελέγχουν το θερμιδικό φορτίο των τροφών που καταναλώνουν.

 Είναι γεγονός ότι τις μέρες αυτές ενδέχεται να βγούμε από το καθημερινό μας πρόγραμμα. Οι προτάσεις για φαγητό εκτός σπιτιού είναι συνηθισμένες ενώ τα γιορτινά τραπέζια είναι πλούσια σε φαγητά πολλών θερμίδων και συνοδεύονται πάντα με αλκοόλ. Ως αποτέλεσμα έχουμε συχνά, την αύξηση  του βάρους μας αλλά και αισθήματα γαστρικών επιπλοκών από την υπερκατανάλωση τροφής.

Ας δούμε κάποιους από τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσεις ώστε να αποφύγεις ανεπιθύμητες εκπλήξεις:

·        Ξεκίνα την μέρα σου πάντα με ένα ισορροπημένο πρωινό, το οποίο θα σου δώσει ενέργεια για ένα δυναμικό ξεκίνημα, θα τονώσει τον οργανισμό σου  και θα σε βοηθήσει ώστε τα επόμενα γεύματα να είναι σωστά ισορροπημένα.

·        Φρόντισε να προγραμματίζεις τα γεύματά σου ανάλογα με την στιγμή της ημέρας που έχει κανονιστεί το γιορτινό τραπέζι. Αν δηλαδή το τραπέζι είναι το βράδυ, τότε είναι καλό το μεσημεριανό σου γεύμα να είναι ένα ελαφρύ γεύμα που θα σου δώσει ενέργεια, θα καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού αλλά δεν θα σε γεμίσει με περιττές θερμίδες. Επέλεξε μία σαλάτα με άπαχη πρωτεΐνη, σούπα λαχανικών με άπαχο τυρί ή ένα κρύο σάντουιτς.

·        Στο γιορτινό τραπέζι, μην κάνεις το λάθος του τσιμπολογήματος. Με αυτόν τον τρόπο θα χάσεις τον έλεγχο και θα καταναλώσεις περισσότερα από αυτά που χρειάζεσαι. Χώρισε νοερά το πιάτο σου σε τέσσερα ίσα μέρη, γέμισε τα δύο με πράσινη σαλάτα με φρούτα και ξηρούς καρπούς, το άλλο ένα με κρέας άπαχο αν είναι εφικτό, ειδάλλως αφαίρεσε μόνος σου το περιττό λίπος. Το τελευταίο μέρος του πιάτου ανήκει στους υδατάνθρακες, προτίμησε ρύζι καστανό ή πατάτες βραστές/ψητές ή ένα ψωμάκι πολύσπορο.

·        Μεταξύ των γλυκών επέλεξε μελομακάρονα ή δίπλες. Και να θυμάσαι πως χρειαζόμαστε μία με δύο κουταλιές γλυκού για να αισθανθούμε τη γλύκα και να αλλάξουμε τη γεύση μας.

·        Απέφυγε να τσιμπολογήσεις πριν καθίσεις στο τραπέζι. Οι ξηροί καρποί, τα τυριά και  τα τυροπιτάκια θα σου προσφέρουν μόνο περιττές θερμίδες.

·        Απέφυγε τα κοκτέιλς ποτών πλούσια σε θερμίδες. Συνόδεψε το πιάτο σου με 1-2 ποτηράκια κρασί. Προσπάθησε να έχεις εσύ τον έλεγχο στο αλκοόλ.


·        Μην πιέζεις τον εαυτό σου να αδειάσει όλο το πιάτο, δώσε χρόνο στον οργανισμό να συνειδητοποιήσει αν έχεις χορτάσει και απλά απομάκρυνε το πιάτο από μπροστά σου ώστε να αποφύγεις περαιτέρω τσιμπολόγημα. 

·        Εκμεταλλεύσου τις μέρες τις άδειάς σου από τη δουλεία και γυμνάσου εναλλακτικά. Απόλαυσε περιπάτους μέσα στο χιονισμένο τοπίο, παιχνίδια με τα παιδιά και τους φίλους σου που θα σε βοηθήσουν να κρατηθείς σε φόρμα.


Θυμήσου πως οι μέρες που μεσολαβούν από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μέχρι αυτό της Πρωτοχρονιάς είναι κατάλληλες για να βοηθήσεις τον οργανισμό να βρίσκει τους ρυθμούς του. Βοήθησέ τον να αποφύγει τους πειρασμούς και τις περιττές θερμίδες διαλέγοντας το σπιτικό φαγητό, αποφεύγοντας τα πολλά γλυκά, το αλκοόλ και τις τροφές πλούσιες σε λίπη και θερμίδες.

Μην αφήσεις τις μέρες των γιορτών να χαλάσουν την προσπάθεια τόσων εβδομάδων σωστής διατροφής.

Η μαγεία των γιορτών βρίσκεται μακριά από τα υπερβολικά γεμάτα τραπέζια με περιττά φαγητά. Βρες την μαγεία στην αγάπη και στις ανθρώπινες σχέσεις.



Μέσα από την καρδιά μου
Καλές Γιορτές σε όλους με Υγεία!

Γιαννιώτη Θ. Πωλίνα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 









0 comments:

Post a Comment